Blogger Templates

Followers

Sunday, May 1, 2011

Tidur

Assalamualaikum semua,,

Memang sudah lame x update blog,, update nie pon sbb terlalu bosan,
, hhuhuhu,,  klu dengar perkataan ini,, mesti sume tau,, mesti org penah buat,tipulah klu seorang x pnah alami bende nie,,,, Tidur,,

teringat pulak hari tu ada orang letak video you tube dalam facebook pasal keburukan tidur selepaas subuh dan asar... dalam keenakkn tidur selepas subuh ader hikmah keburukan nya,,dalam telelapan mata kite di waktu senja rupenye ader hikmah disebaliknya,,,meh saye mengupas lanjut topik ini,,,,

Sabda Nabi:


Maksudnya:berpagi-pagilah(subuh)dalam mencari rezeki,sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah keberkatan dan kejayaan.(riwayat oleh at-Tabarani dalam al-Awsath)


**Abdullah Ibnu Abbas (Ibnu Abbas) telah melihat anaknya tidur diwaktu Subuh. Maka dikatakan kepada anaknya:
"Bangun! Apakah kamu tidur diwaktu rezeki dibahagi-bahagikan?


**Di dalam riwayat lain pula,sebagaimana yang diriwayatkan oleh ashab as-Sunan yg empat dan Ibn Hibban dalam Sohihnya, Nabi melewati anaknya Fatimah radiallah anha yang sedang berbaring pada waktu Subuh, maka Baginda bersabda:

Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan org yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari.' (Diriwayatkan al-Baihaqi)

maka dengan sebab ini para fuqaha menetapkan hukum makruh tidur selepas subuh.

'Dimakruhkan tidurmu -wahai mukallaf- selepas solat Subuh, kerana waktu itu adalah waktu mencari rezeki dan berusaha (syara' dan 'uruf) di sisi org yg beraqal.'(dinukilkan oleh Imam as-Safarini)

Hukum tidur selepas asar:-

Dalam kitab Miskatul Masabih ada disebutkan:
Tidur sedikit di waktu tengahari tidaklah dikeji. Rasulullah saw ada juga melakukannya. Ini dapat mengimbangi kekuatan tubuh badan setelah bertahajud di malam hari.
Ibn Qaiyim menambah:
"Tidur di siang hari amat dikeji kerana ia akan mewarisi penyakit kebengkakkan (muka kelihatan sembab dan tidak bercahaya) malapetaka, merosakkan warna kulit, menimbulkan penyakit radang limpa, melemahkan urat saraf dan melemahkan syahwat. Sekeji-keji tidur ialah ketika awal hari (matahari terbit) dan terlebih keji lagi ialah tidur di akhir siang hari (selepas Asar)."

Setengah ulama mengatakan:
"Sesiapa yang tidur selepas Asar sehingga terganggu kewarasannya maka janganlah ia mencaci selain daripada dirinya sendiri.
Sumber ini dapat dari sumber yg benar,, oleh itu,,,, ambil la yg baik,, buang lah yang keruh,,,

wasalam....

6 comments:

 1. yes, betol tu..siap ade dalil lagi..
  kalau nk tidur , boleh.
  tapi mestilah kena pada tempatnye kan.

  ReplyDelete
 2. hahaha,, betul2,, mesti ader dalil,, klu x ,xder org nk insaf bende nie,, hahaha,,,sok update len plak,,,haha

  ReplyDelete
 3. *ambil yang jernih, buang yang keruh la.

  ReplyDelete
 4. hahaha,,, sory2,lupe dah peribhase cmner,, tulah tidur terlebih nie,,sel2 bnyak mati,huhu

  ReplyDelete
 5. budakkk kecikkk yang ganazzzz

  ReplyDelete
 6. mane ader ganas,, baik je nie,,,,

  ReplyDelete